Joulu meni taas ja on aika palata arkeen. Ja vaikka kotona odottikin, ja odottavat itseasiassa vieläkin, koulutyöt, opinnäytetyö ja mm "Bibliografinen valvonta: johdatus luetteloinnin ja sisällönkuvailun menetelmiin" (Suominen, Saarti & Tuomi 2009), niin ajattelin kuitenkin kertoa, mitä olen joulun aikana lukenut.
Nämä kirjat löytyivät luettavakseni Valamon luostarin kirjastosta Heinävedeltä. Vietin koko viime kesän Heinävedellä, suorittaessani opintoihini liittyvää ammattiharjoittelua luostarin kirjastossa. Syksyn mittaan olen tehnyt kirjastossa muutaman lyhyemmän talkoojakson, kuten nyt joulunakin.
Kuvassa olevat kirjat tosiaan valikoituivat luettavaksi aika tavalla jopa vahingossa. Kuljin vain hyllyjen välissä ja nämä jäivät käteen. Kuuliaisuusveljen päiväkirjassa olen jo melko pitkällä, mutta luulen että yksi lukukerta tälle kirjalle ei riitä. Nyt jo on sellainen olo, että miksi en laittanut sitäkään asiaa ylös tai merkinnyt itselleni muistiin, millä sivulla jotain aihetta sivuttiin. Isä Jevlogin kirjeiden kanssa olen aivan alussa. Molempiin kirjoihin olen kyllä hyvinkin mieltynyt. Käsiteltävät asiat on esitetty mielestäni melko selkeästi, mutta silti joutuu myös itse ajattelemaan. Ja tietysti kirjoja on lähestyttävä täysin eri perspektiivistä. Vaikka molemmat ovat uskonnollisia kirjoja ja sisältävät hengelliseen elämään liittyviä ohjeita, on päiväkirjassa aina kuitenkin kyse jonkun ihmisen omista ajatuksista ja tunnoista, joita ei suoriltaan voi itseensä kohdistaa. Isä Jevlogin kirjeissä voisin kuitenkin kuvitella olevan suorempiakin ohjeistuksia hengelliseen elämään liittyen, juuri suorina ohjeina.
Myös kirjojen historiallinen aspekti miellyttää minua: kirjoittajat ovat oikeasti joskus eläneet ja oikeasti itse kirjoittaneet.
Kuuliaisuusveljen päiväkirja
Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostari, 2014
Nikon (Beljajev) Optinalainen, pyhittäjä
Nikon (Beljajev) Optinalainen, pyhittäjä
Alkuteos: Дневник последнего духовника Оптиной Пустыни (Satis, 1994)
Käännös: Tarja Kämäräinen
"Optinan luostarin skiitta Venäjällä tunnetaan paikkana, jossa hengellisen ohjauksen perinne välittyi sadan vuoden ajan luostarisukupolvelta toiselle.
Kuuliaisuusveljen päiväkirja on elävä dokumentti kuuluisan skiitan arjesta ja kuuliaisuusveljen ja hänen ohjaajansa välisestä kanssakäymisestä. Päiväkirja tuo kirjoittajan lähelle, niin että lukijan on helppo eläytyä hänen maailmaansa ja ajatuksiinsa. Kirjan kiinnostavuutta lisää, että sekä Päiväkirjan kirjoittaja että hänen hengellinen ohjaajansa kuuluvat Optinan pyhiksi kanonisoitujen ohjaajavanhusten joukkoon."
Ahkeroikaa ja rukoilkaa: isä Jevlogin kirjeitä
Valamon luostari, 2014
Jevlogi, pappismunkki
Ensimmäinen suomenkielinen painos: Valamon luostari 1987.
"Pappismunkki Jevlogi (1876-1969) oli viimeisiä Heinäveden Valamossa eläneitä Laatokan Valamon kilvoittelijaisiä. Vanhus tunnettiin syvää hengellistä elämää viettävänä kilvoittelijana. Tästä kertovat myös hänen rippilapsilleen lähettämänsä kirjeet, jotka on koottu tähän kirjaan.
Kirjassa kerrotaan myös kirjeiden vastaanottajien, myöhemmän skeemanunna Serafiman ja Jevpraksija Petrovna Voronkovan, elämästä."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti