perjantai 27. tammikuuta 2017

Maijaliisa Dieckmann - Luostarin Piritta : nuortenromaani vuoden 1462 Naantalista

Luostarin Piritta
(Maijaliisa Dieckmann)

Ja välillä jotain ihan muuta!
Tänään päivä on mennyt sängyn pohjalla maatessa ja kirjaa lukien, välillä pienet torkut ja taas lisää lukemista. Tällaisiakin päiviä tarvitsee, vaikka pienen pieni ääni sisälläni vähän syytti, kun katsahdin päivän mittaan ulos ja aurinko paistoi. Toisaalta olen jopa ylpeä itsestän, että yksi kirja on taas luettu! Olen nimittäin niitä lukijoita, jotka kokoavat yöpöydille ja sänkyjen viereen kirjapinoja ja aina on monta kirjaa samaan aikaan lukemisen alla.

Ja nyt tosiaan luin "jotain ihan muuta". Harvemmin on viime vuosien aikana tullut luettua nuorten kirjoja. Tämä yksilö ei itse asiassa löytynyt omasta kirjahyllystä, vaan äidin luota. Kysyessäni 10-vuotiailta pikkusiskoiltani, oletteko lukeneet ja voinko lainata kirjaa niin vastaus oli hyvinkin selvä. "Totta kai voit lainata, ei olla luettu, ei kovasti kiinnosta". No, onneksi voin kuitenkin sanoa, että lukeminen heitä kiinnostaa, kesälukudiblomeja on voitettu ja kirjoja luetaan koko ajan. Nyt heillä vain on menossa hevoskirjavaihe. Mutta nyt voin ehkä vinkata tätä heille, sillä itse pidin kirjasta kovasti.

Kirjassa seurataan Naantalissa sijainneen Armonlaakson luostarin ja erityisesti nunnakokelas Pirittan elämää vuonna 1462. Lukija voi saada itselleen paljon tietoa tuon ajan elämästä, erityisesti toki tämän katolisen birgittalaisluostarin asukkaiden elämästä ja arjesta. Luostarin rauhallinen elämä kuitenkin järkkyy, kun kokelaaksi saapuu kartanontytär Katriina. Hänen saapumiseesta liittyy kuitenkin jotain, mistä ei olla varmoja ja josta kuiskitaan ja juoruillaan. Piritta ja Katriina ystävystyvät ja Katriina uskoutuu menneisyydestää ystävälleen. Kun luostariin tuodaan haavoittunut ritari, jonka Katriina tuntee, onkin soppa entistä sakeampaa.

Kirja oli mukaansa tempaava ja mielestäni tarina kulki hyvin eteenpäin. Ajankuvaus oli kaikin puolin osuvaa. Itse asiassa itseä alkoi kiinnostaa enemmänkin, kuitenkin tieteellisemmältä kannalta keskiaikaiset katoliset luostarit ja elämä niissä. Tai miksei elämä niissä nykypäivänäkin, sillä itselle oikeastaan vain itäinen luostarilaitos on tuttu, joten ihan tutkimus- ja historiatietoakin läntisen kristillisyyden luostareista  tulen varmasti tulevaisuudessa tutkailemaan.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti