perjantai 20. lokakuuta 2017

Helsingin kirjamessut 2017 - mihin minä menen?


Helsingin kirjamessut ovat jo melkein ovella ja edellisestä viisastuneena (siis Turun messuista), kävin jo läpi messujen ohjelmaa. Päähän tässä jo meinasi mennä pyörälle. En oikein tiennyt, mitä kaikkea loppujen lopuksi halauisin nähdä ja kuulla. Lisäksi puolet jokaisesta neljästä päivästä menee vielä työn merkeissä. Päivistä tulee siis pitkiä. En kylläkään valita, vaan myös oikein odotan pitkää talkooviikonloppua Valamon luostarin messuosastolla (6k90). 

Mutta seuraavassa siis jotain, mihin halauaisin ehtiä. Osa menemisistäni on kylläkin päällekäin, joten vielä paikan päällä pitää tehdä valintoja, yleensä vahvan aiheen tai oman kiinnostuksen kohteen ja sitten ammatillisesti tärkeän aiheen väliltä.


Torstai 26.10.:

Kullervo
klo 10.30-11.00
Muumeista miljoonabisnes
Pienen peikon ympärille muodotunut teollisuus, joka synnyttää iloa kaikkialla maailmassa. Suomalainen menestystarina vertaansa vailla.

TAI

Magia
klo 10.30-11.00
Vinkkarin vinkit
Helsingin kaupungin kirjaston kirjavinkkaritiimiin kuuluva kirjailija Sini Helminen kertoo kirjavinkkauksen saloja, vihjaa kuumimmat lukuvinkit sekä esittelee realifantasijasarjaansa Väkiveriset.

Tämä jälkimmäinen saattaapi hyvin olla torstai-aamun valinta. Tässä kohtaa ammatillinen aihe saattaa vetää enemmän.

Magia
klo 11.00-11.30
Tonttulapset ja salaisuuksien huvila
Korvatunturin tonttulapset viettävät kesälomaa Hangossa, mutta seikkailuista he eivät pääse eroon kesälläkään. Tuota pikaa tonttulapset ovat ratkomassa kadonneen kirjailijan arvoitusta ja samalla selviää jotain muutakin. Teos on Tonttulapset-sarjan kolmas osa.

Tonttuja!! Mä en kestä! Olen nimittäin pahimman sortin jouluihminen jo toisessa polvessa. Näihin kirjoihin pitää päästä tutustumaan!

Olohuone
klo 12.00-12.30
Kesä 1944 - Suomen kohtalonhetki
Toimittaja Jukka Halonen ja kansanedustaja Eero Heinäluoma käyvät Halosen vastailmestyneen teoksen pohjalta läpi suomalaisten matkaa päivä kerrallaan etulinjassa taistelleiden kanssa läpi tulihevetin kohti rauhaa.

****

Perjantai 27.10.:

7d98, Katri Vala -lava
klo 10.15-10.40
Lasten ja nuorten ääni 100 vuotiaassa Suomessa
Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta keskustelee avoimessa kokouksessa nuorten esille nostamista tärkeistä asioista.

Kullervo
klo 11.30-12.00
Voiko virolaista ymmärtää?
Suomalaiset ja virolaiset ovat kielisukulaisia ja heimoveljiä, mutta mielenlaatumme ja ajatusmaailmamme poikkeavat suuresti toisistaan. Ajoittain meidän on todella vaikea ymmärtää toisiamme. Miksi näin on? Piileekö syy kansojemme erilaisessa historiassa - vai onko ennemmin niin, että juuri "se jokin" on johtanut erilaiseen historiaan? Miten tämä näkyy kaunokirjallisuudessa? Voisiko kaunokirjallisuutta lukemalla ja historiaan perehtymällä oppia ymmärtämään virolaisia paremmin?

Keväällä 2017 Suomessa ilmestyi kolme teosta, joilla Viron pohjiaan myöten tuntevat kirjailijat auttavat meitä ymmärtämään Viron historiaa ja kulttuuria sekä virolaista mielenlaatua.

TAI

Mika Waltari
klo 11.30-12.00
Miksi kuuntelisin kirjan? Kokemuksia äänikirjoista.
Millaiselta kirjan kuunteleminen tuntuu ja mitä mahdollisuuksi kirjojen digitalisaatio ja lukuaikapalvelut voivat avata? Kuinka kiireiset kaupunkilaiset ja milleniaalit saadaan innostumaan kirjallisuudesta? Jenni Pääskysaari, Antti Tuomainen, Mikko Aarne ja Leena Majander jakavat ajatuksiaan ja kokemuksiaan äänikirjoista. Keskustelua vetää Storytelin maajohtaja Mari Wärri.


Luulen, että kahdesta edellisestä voiton vie tuo ensin mainittu. Vaikka ei kyllä varmaankaan tekisi pahaa käydä kuuntelemassa asiaa digitalisaatiosta ja äänikirjoista. Itse en vain koskaan ole oppinut äänikirjoja kuuntelemaan. Ajatus ei jaksa pysyä mukana. Tai ehkä sitä pitää harjoitella?

Minna Canth
klo 12.00-12.30
Tahto ja hohto - Ritva Holmbergin taiteilijan tie
Suokellus 60-luvun teatterimaailmaan ja hehkuvan tahtonaisen elämään tyttären (Annina Holmberg) kirjoittamana

****

Lauantai  28.10.:

Kirjakahvila
klo 10.30-11.00
Dostojevski - kiistaton ja kiistelty
Järeä klassikko uudessa, ajankohtaisessa valossa.

6d50, Akateemisen kohtauspaikka
klo 11.00-11.30
Jaana Kapari-Jatta Akateemisen kohtauspaikalla
Haastattelu ja singneerausta. Aiheena Harry Potter ja Tylypahkan kirjasto -kirjat.

Magia
klo 13.00-13.30
Harry Potter ja Tylypahkan kirjasto
Uusi annos lääkettä Potter-kuumeeseen! Professori Dumbledoren satuja, Ihmeotuksien oliinpaikkoja ja Tylypahkan kirjaston lainatuimpiin teoksiin lukeutuva Huispaus kautta aikojen. Jaana Kapari-Jatta on suomentanut Tylypahkan kirjaston menestysteokset.

****

Tämä suunnitelma oli nyt tässä. Messuilla sitten näkee, miten hyvin pysyn tässä vai pysynkö lainkaan. Tarkoitus on myös ihan vain kuljeskella ja silloin saattaa törmätä johonkin mielenkiintoiseen, mitä en tässä kohtaa vielä ole aikatauluuni ympännyt. Sunnnuntaille en suunnitellut suurempia, silloin olen osastolla aamuvuorossa ja katson sitten vähän vireystilan mukaan, lähdenkö vielä kiertelemään vai en. Lintulan luostarin osastolla (7a98) aion myös vierailla.

Valamon osastollakin toki tapahtuu. Torstaina ja perjantaina osastolla on ikonimaalari työntouhussa ja lauantaina kirjansitoja. Esimerkiksi näistä aiheista järjestetään kursseja Valamon opistossa. Perjantaina Annina Holmberg et al tulevat osastolle noin klo 17 kertomaan keväällä julkaistusta Minun Valamoni: tarinoita luostarista -teoksesta. Osastolla on paikalla myös Laatokan Valamon luostarin edustus sekä torstaina ja perjantaina iltapäivästä Helsingin ortodoksisen seurakunnan papistoa. Sunnuntaina puolilta päivin osastollemme tulee vierailemaan Sana papilta ja Lasse lukee -blogien kirjoittaja isä Lars Ahlbäck. Osastolla kannaattaa myös piipahtaa osallistumassa kyselyyn/kilpailuun, jossa on palkintona majoituslahjakortteja Valamon luostariin.

Nähdään siis Hesingissä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti