lauantai 29. heinäkuuta 2017

Annina Holmberg, Olli Löytty & Taina West (toim.): Minun Valamoni : tarinoita luostarista

Mikä vetää Valamoon? Mikä kokoaa erilaiset ihmiset, täysin erilaisista taustoista, samaan pihapiiriin luostarinmäelle, keskelle Savon sydänmaita? Mikä saa heidät palaamaan ja jäämäänkin...

Muun muassa näihin kysymyksiin pyrkii vastaamaan Minun Valamoni : tarinoita luostarista. Kirja koostuu mm. veljestön jäsenten, luostarin työntekijöiden ja talkoolaisten, sivareiden kuin monen muunkin kirjoituksista ja haastatteluista, heidän muistoistaan ja tunnelmistaan luostarissa vietetystä ajasta, niin ennen kuin tänäkin päivänä. Kirjan kuvitus kertoo myös omaa tarinaansa ja tuo elon ja todentunnun tarinoiden keskelle.


"Valamon kirkko on talvi-illan kirkko. Tuohusten tanssiva valo ikonien pinnalla. Kirkon tummuus ja valonohuet saarekkeet jatkuvat ulkona. Puiden takana, taivaalla ja tähdissä, toistuu kirkkosalin loputon avaruus."
(Hannu-Pekka Björkman, näyttelijä) 

Ja pakkohan tämä oli heti lukea, kun pääsi Valamoon. Tämä toukokuussa ilmestynyt opus,
jota meillä täällä Valamon kirjastossa on neljä kappaletta, on koko ajan lainassa. Enkä yhtään ihmettele. Kehuja tulee ja niin minäkin aion kehua.

"Valamoon voi tosiian vain tulla ja olla. Syksyllä, värikkäiden lehtien muodostaessa pieniä polkuja pimenevälle hautausmaalle. Talvisin, kun tähdet loistavat tummalla taivaalla vaten kirkon kuunhohtoista pintaa. Keväällä laivalaiturin rannalla voi melkein kuulla jäiden alla pauhaavan veden, joka taistelee itsensä vapaaksi kohdatakseen jälleen auringon ja tulevan kesän. Voi, ja kesä. Hekumoiva, eloisa, tukahduttava kesä, jolloin on pakko käyttää pitkiä hameita."
(Irina Ritvanen, abiturientti) 

Kirja lähetyy luostaria pitkälti maallikojen näkökulmasta ja näin on pyritty tekemään tutummaksi, helpostilähestyttäväksi tätä ehkä hieman eksoottistakin maailmaa. Monet ihmisten ennakkoluulot ja yleistykset luostarista on kumottu ja näin halutaan toivottaa kuka tahansa tervetulleeksi luostariin. Myös moni jo tuonilmaisiin siirtynyt luostarinmäkeläinen mahtuu mukaan kertomuksiin, kuten isät Efraim ja Akaki tai Elmeri-täti eli Elina Karjalainen. Joukkoon mahtuvat
myös "Vampyyritäti ja muuta värikästä väkeä".
Huumorillakin on siis osansa kirjassa.

****

Värikästä elämää luostarissa

Minun Valamoni on teos Heinäveden Papinniemessä sijaitsevasta luostarista, sen kävijöistä ja asukkaista, tarinoista ja tapahtumista. Valamo tarjoaa joillekin kodin ja elämäntava, toisille lepopaikan ja hengähdystauon. Tassä kirjassa Valamon-kävijät ja siellä asuvat kertovat, mitä luostari heille merkitsee, millaisia ovia se on heidän elämässään avannut ja sulkenut. Omakohtaisia kertomuksia rytmittävät pienet tarinalliset makupalat Valamon elämästä ennen ja nyt.

Teoksen ovat toimittaneet kirjailija Annina Holmberg, tietokirjailija Olli löytty ja käsikirjoittaja Taina West. Kirjoittajina on näyttelijöitä ja muita taiteilijoita,
tutkijoita, toimihenkilöitä ja opiskelijoita.
Myös luostarissa osuvat munkit ja siellä työskentelevät
maallikot kertovat kokemuksistaan.
(takakansi) 

Annina Holmberg, Olli Löytty & Taina West (toim.)

Minun Valamoni : tarinoita luostarista
Kirjapaja 2017

272 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti